Codenames (2015) - парти настолна игра

2-8, 15-30 мин., 14+, Czech Games Edition, 7.9/10
37.00 BGN
(с ДДС)
Цена в точки: 1850 точки
Бонус точки: 37 точки
CGE00031
Няма наличност

Ние от (BoardGames.BG / Инистрад ЕООД) използваме Вашият email адрес за специален списък за изпращане на уведомления за наличност за този продукт. След като продуктът се появи отново в наличност, Вие ще получите автоматично съобщение, и Вашият email адрес ще бъде премахнат от списъка автоматично.

Тази информация е достъпна за някои наши служители. Ако желаете адресът Ви да бъде премахнат от списъците за уведомление, моля, изпратете ни известие до sales@boardgames.bg, сдържащо адресът, който искате да премахнем, и продуктът, за който сте абонирани.

Ако вярвате, че личните Ви данни са били обект на злоупотреба, можете да се обърнете към наблюдаващите органи. Във връзка с регламента за защита на личните данни GDPR, ние сме задължени да Ви уведомим за това право.

Ние не използваме личните Ви данни, освен за нуждите на онлайн магазина и следенето на свързаните с бонус програми данни. Ние не изпращаме по email търговски предложения, поздравителни картички и всякакъв вид информация, която може да бъде категоризирана като непоискано съобщение.

Добавяне в wishlist В списък за сравнение

Two rival spymasters know the secret identities of 25 agents. Their teammates know the agents only by their CODENAMES.

In Codenames, two teams compete to see who can make contact with all of their agents first. Spymasters give one-word clues that can point to multiple words on the board. Their teammates try to guess words of the right color while avoiding those that belong to the opposing team. And everyone wants to avoid the assassin.

Codenames: Win or lose, it's fun to figure out the clues.

Брой играчи:
2-8
Механика:
  • Deduction
  • Party Game
Дължина на играта:
15-30 мин.
Възраст:
14+
BoardGameGeek:
Издател:
Czech Games Edition
BoardGameGeek рейтинг:
7.9/10
Играта определено е абсолютен хит както сред начинаещи така и сред по-закоравели геймъри. Имайте предвид, че за разлика от повечето парти игри, тази не само че не причинява шум, но изисква мислене и съответно някаква тишина (или поне да не играят Авалон или Happy Salmon на съседната маса).
Владеенето на английски език не е задължително, но все пак трябва да се знае значението на думите. Има и вариант на български, но според мен английският е по-интересен заради различните значения на думите и липсата на сложни форми и родове. Възможно е да се играе и от 2-3-ма, но е най-забавно с 4+. Предимство е, че хората от познаващите страни могат да идват и да си тръгват, ако се наложи, без това да разваля цялата игра.
Към доста изчерпателното мнение на Валентин Пилев мога да добавя, че играта е не по-малко забавна и с по-малко хора, та дори и само двама. Играта има отделни принципи за игра за двама, за трима и за повече играчи. И потвърждавам - няма начин да минете само с едно разиграване на играта :)
Без особено колебание мога да кажа, че тази игра е най-доброто съотношение между пари и забавление, което ще намерите и то не само при настолните игри. Ако редовно се събирате в групи от поне четирима души, приятелите ви не са толкова запалени по хобито или просто искате да разпуснете между две сесии на някоя тежка стратегическа игра, Codenames е вашата игра.

Играли ли сте някога на асоциации? По казана дума/думи да познаете какво е написано на листчето, което държи човека отсреща? Подобна е идеята е и тук, с малката разлика, че по дадена дума трябва да познаете не една, а няколко от думите на малките карти по масата. Има ли връзка между космоса, косата и птицата? Естествено, че има - просто подхвърлете, че три думи имат връзка с Чубака. Трудно е да се опише смеха на двата отбора, докато абсурдните предложения валят едно след друго и отчаяно-ужасеният поглед на даващия улики, докато отбора му все повече се приближава до Убиеца - листчето на масата, което мигновено приключва рунда и дава победата на другия отбор.

Един рунд отнема до половин час, но моят съвет е поне първият път да си предвидите поне няколко часа - не защото ще ви отнеме повече, а защото всички ще искат да изиграят поне още 4-5 игри. Дотук ми се случи поне 3 пъти :)

Недостатъкът на играта е, че за да извлечете максималното от нея ви трябват поне 6 души, но от друга страна не се сещам за друга игра, която да върви толкова леко, забавно и бързо с толкова много хора. Вторият проблем е много условен и е свързан с владеенето на английски език - ако всички имат поне базови познания, останалите думи лесно могат да се разяснят и да играете на какъвто и да е друг език. От друга страна играта може да бъде невероятно полезно средство за тепърва изучаващите езика.

И ако все още не сте убедени дали тази игра е за вас, ще спомена само, че първите тиражи на играта са се стопили по-бързо от сладолед в атомна пещ. Очаквам скоро Codenames да заеме култов статут сред парти и отборните игри редом до Dixit.
Оставете мнение

Препоръчваме протектори за карти:

Настолни игри от същия тип или производител: