For order pick-up: Sofia, ul. Krum Popov 75, Mon-Fri 11:30-19:00, +359 897 606 919. Board games not tagged with a specific language are in English.

Codenames (2015)

2-8 players, 15 мин, Ages 14+, Czech Games Edition, BoardGameGeek Rating: 7.7
36.00 лв.
Price in points: 1800 points
Bonus points: 9 points
CGE00031
Not available
Add to wishlist Compare

Description

Two rival spymasters know the secret identities of 25 agents. Their teammates know the agents only by their CODENAMES.

In Codenames, two teams compete to see who can make contact with all of their agents first. Spymasters give one-word clues that can point to multiple words on the board. Their teammates try to guess words of the right color while avoiding those that belong to the opposing team. And everyone wants to avoid the assassin.

Codenames: Win or lose, it's fun to figure out the clues.

Tags

Characteristics

Board game for:
2-8 players
Механики на играта:
Дължина на играта:
15 мин
For ages:
Ages 14+
Бордова игра от:
BoardGameGeek Rating:
7.7

Reviews

Играта определено е абсолютен хит както сред начинаещи така и сред по-закоравели геймъри. Имайте предвид, че за разлика от повечето парти игри, тази не само че не причинява шум, но изисква мислене и съответно някаква тишина (или поне да не играят Авалон или Happy Salmon на съседната маса).
Владеенето на английски език не е задължително, но все пак трябва да се знае значението на думите. Има и вариант на български, но според мен английският е по-интересен заради различните значения на думите и липсата на сложни форми и родове. Възможно е да се играе и от 2-3-ма, но е най-забавно с 4+. Предимство е, че хората от познаващите страни могат да идват и да си тръгват, ако се наложи, без това да разваля цялата игра.
Към доста изчерпателното мнение на Валентин Пилев мога да добавя, че играта е не по-малко забавна и с по-малко хора, та дори и само двама. Играта има отделни принципи за игра за двама, за трима и за повече играчи. И потвърждавам - няма начин да минете само с едно разиграване на играта :)
Без особено колебание мога да кажа, че тази игра е най-доброто съотношение между пари и забавление, което ще намерите и то не само при настолните игри. Ако редовно се събирате в групи от поне четирима души, приятелите ви не са толкова запалени по хобито или просто искате да разпуснете между две сесии на някоя тежка стратегическа игра, Codenames е вашата игра.

Играли ли сте някога на асоциации? По казана дума/думи да познаете какво е написано на листчето, което държи човека отсреща? Подобна е идеята е и тук, с малката разлика, че по дадена дума трябва да познаете не една, а няколко от думите на малките карти по масата. Има ли връзка между космоса, косата и птицата? Естествено, че има - просто подхвърлете, че три думи имат връзка с Чубака. Трудно е да се опише смеха на двата отбора, докато абсурдните предложения валят едно след друго и отчаяно-ужасеният поглед на даващия улики, докато отбора му все повече се приближава до Убиеца - листчето на масата, което мигновено приключва рунда и дава победата на другия отбор.

Един рунд отнема до половин час, но моят съвет е поне първият път да си предвидите поне няколко часа - не защото ще ви отнеме повече, а защото всички ще искат да изиграят поне още 4-5 игри. Дотук ми се случи поне 3 пъти :)

Недостатъкът на играта е, че за да извлечете максималното от нея ви трябват поне 6 души, но от друга страна не се сещам за друга игра, която да върви толкова леко, забавно и бързо с толкова много хора. Вторият проблем е много условен и е свързан с владеенето на английски език - ако всички имат поне базови познания, останалите думи лесно могат да се разяснят и да играете на какъвто и да е друг език. От друга страна играта може да бъде невероятно полезно средство за тепърва изучаващите езика.

И ако все още не сте убедени дали тази игра е за вас, ще спомена само, че първите тиражи на играта са се стопили по-бързо от сладолед в атомна пещ. Очаквам скоро Codenames да заеме култов статут сред парти и отборните игри редом до Dixit.
Write a review