Small World (English edition, 2019) - настолна игра

2-5 играча, 45-90 мин, 8+ години, Days of Wonder, BoardGameGeek рейтинг: 7.3/10
105.00 лв.
Цена в точки: 5250 точки
BG точки: 26 точки
DOW7901
Продуктът е наличен
+

Описание

In Small World, players vie for conquest and control of a world that is simply too small to accommodate them all.

Designed by Philippe Keyaerts as a fantasy follow-up to his award-winning Vinci, Small World is inhabited by a zany cast of characters such as dwarves, wizards, amazons, giants, orcs, and even humans, who use their troops to occupy territory and conquer adjacent lands in order to push the other races off the face of the earth.

Picking the right combination from the 14 different fantasy races and 20 unique special powers, players rush to expand their empires - often at the expense of weaker neighbors. Yet they must also know when to push their own over-extended civilization into decline and ride a new one to victory!

Етикети

Информация

Настолна игра за:
2-5 играча
Дължина на играта:
45-90 мин
Настолна игра за възраст:
8+ години
Издател:
BoardGameGeek рейтинг:
7.3/10

Ревюта и мнения

 <<
1 2
>> 
Въобще не съм съгласен с предишното ревю, по-скоро мисля, чее от някой, направил едно-две изигравания и то с очаквания за нещо, което играта непретендира да е. Все пак е игра на Days of Wonder - т.е. лесна за усвояване игра, която все пак има и прилично ниво на мислене.

Играта изобщо не се и предполага да е от типа на Cyclades или Kemet, да не говоря, че таргета са начинаещи, за които casual игра на някоя от гореспоменатите ще е откровено трудна. Опазването на териториите не е самоцел, понеже в играта самоцел е да събереш най-много точки, което често изисква просто специфични терени, а не да владееш всичко.

Ако все пак решите да пазите територии (което с някои комбинации е по-разумно от завземането на нови) - вградената механика е с натрупване на излишните тоукъни върху териториите и използване на терена, които е най-вероятно да ви бъдат отнети първо. Всички бордове в играта са така направени, че да притиснат играчите да се атакуват,и със сигурност не е възможно да си опазите вече завзетите територии, смяната на расата е стратегически ход, който да донесе още точки, а не, за да опази територии.

Играта си е сред най-добрите gateway игри и това нито е нещо, което съм си измислил аз, нито някога ще спре да бъде истина, понеже някой се е разочаровал заради погрешни очаквания.
Изключително тъпа игра! Не си заслужава! Няма никакво стратегическо мислене. Просто слагаш плочките с расите и трупаш точки от завзетите територии, без да има особено значение тяхното разпределение на картата. Целта на играта не е да завземеш и опазиш една територия. А постоянно да завземаш без да те интересува какво става с вече завзетите територии, защото играта няма надежден механизъм за тяхното опазване. Завземаш и отчиташ точките за рунда, и продължаваш да завземаш. Няма стратегия!
Единствената стартегия в тази игра е бързо да си смениш расата, когато много се разпростре на полето и вече нямаш достатъчно плочки за по-нататъчна инвазия... Много мислене се иска за това да знаете!
Това хвърлени пари на вятъра! Ако искате стратегия, вземете си Cyclades, Kemet или Risk, където всеки ход има значение. А ако искате нещо развлекателно, 90 лева не си заслужават за един тъпи плочици! Каркасон е доста по-добрият и по-евтиният вариант.
Играта е идеална за разтоварване - бърза е и забавна е, а илюстрациите са един път.
Вкъщи я играем когато имаме гости, които не са сериозни "геймъри" - механиката е лесна, така че всички около масата ще могат да се оправят сами още след първата игра. Втората игра е възможно и да ви бият! :D
Същевременно играта е интересна заради комбинациите от раси и специални умения, които във всяка игра са различни. Играта се надгражда лесно с многото продължения.
Определено препоръчвам! :)
За първи път играх играта на немски преди години и трябваше да ми обясняват всяко нещо. Стори ми се въпреки това страшно добра и интересна. Години по-късно се сдобихме с английска версия и очаквах да избухна от кеф, но... Не е проблемът в играта, може би в мен, затова давам висока оценка. Борите се за контрол над територии и за печалба на парици, като има интересна и уникална механика за управляване на най-различни комбинации от раси и специални умения. Тук за мен е една от най-големите сили на играта - ако се включат и екпаншъните, има такова голямо разнообразие от комбинации, че практически няма две еднакви игри.
Една наистина добре направена игра, изрисувана като приказка. Комбинацията от расите и техните способности прави всяка игра уникална. Наличието на отделни бордове за всеки от броя играчи е наистина добро решение, като не се налага да има 'забранени' зони за по-малък от максималния брой играчи както при някои други игри.
Дори без многобройните разширения, които се предлагат, базовата игра предлага много часове разнообразни и приятни преживявания, както със семейството, така и в гейминг групата.
Любимата ми игра, много наподобява Риск в доста аспекти но е по кратка и със фентъзи тематика. Едно от най готините неща в тази игра са способностите на различните раси както и допълнителните бонуси които при всяка игра се комбинират по различен начин. Красива, многокомпонентна и стандартната тарелка в кутията е всъщност много добре организирана и удобно може да си подредите всички елементи. Може да се играе от 2 до 5-ма и за различният брой играчи има различно игрално поле. Просто няма какво да умувате, няма да съжелявате.
Приятна семейна игра. Многобройни преигравания.

Правилата са лесни, а цветните картончета и карта предразполагат към едно приятно изживяване. Както и другите са споменали играта наистина трудно омръзва. Единствената причина да й дам отлично пет е, че някой комбинации от раси и специално умения са прекалено силно и случайността на играта прави почти непосилно създаването на контра стратегия.
Много добра игра! Компонентите са направени прекрасно, рисунките са великолепни - и всичко се побира прилежно в кутията. Спокойно можеш да играеш отново и отново и всеки път ще е различно изживяване. Силно препоръчвам на всички, които все още я нямат!
Една уникална семейна игра , която наистина ще играете всеки път с удоволствие. Винаги интересна , винаги непредвидима и лесни за обяснение правила. Дори и само основната версия е достатъчно разнообразна ,но с допълненията както и приложението да се строят нови карти става още по-цветна.
Едно от любимите ми заглавия. Многобройните комбинации от раси и специални умения гарантират разнообразие. Смея да твърдя, че е почти невъзможно да се изиграят две подбодни игри. Това и факта, че играта е изключително балансирана не дава възможност за формулирането на еднозначна печеливша стратегия. Дори след десетки преигравания играчите трябва да се адаптират към специфичния развой на играта и не могат да си позволят ходове "на автопилот". Не виждам как тази игра може да омръзне, особено при наличието на многобройни експанжани, които я разнообразяват допълнително.
 <<
1 2
>> 
Оставете мнение за продукта