The Game

Как мина The Con 2014

Идеята за още едно голямо събитие през 2014, свързано с настолните игри, се въртеше отдавна в главите ни, но някъде около липсващия тази година ON!Fest бързо се превърна в действащ план – и BoardGames.BG: The Con не само стана реалност, но и първото му издание вече е зад гърба ни. Още повече – ноември е след октомври, а през въпросния месец ежегодно се състои най-мащабното събитие в Европа, свързано с хобито ни – Essen SPIEL, където се представят най-новите игри, правят се демонстрации пред десетки, дори стотици хиляди посетители, вървят най-големите разпродажби и най-вече – събират се геймъри от цял свят. На нас се падна честта да издирим някои от най-интересните заглавия там заедно с двама от най-запалените играчи у нас, и да ги пред(о)ставим за игра по време на The Con. И честно казано – няма как да сме по-доволни и от присъствието си в Есен, и от организацията на родното събитие, което също планираме да превърнем в ежегодна традиция.

За наша огромна радост рекапитулацията показа, че почти удвоихме участниците спрямо априлското честване на Tabletop Day 2014 в Хилтън и съвсем малко ни остана до заветните 300 посетителя. По-важното е, че всички се забавляваха и играха купища разнообразни игри заедно – някои с непознати хора, други в собствената си компания, но при всички положения – в продължение на много часове. И за пръв път някой каза, че е „преиграл“ – по толкова задоволителен начин!

По време на събитието съвсем успешно направихме първия „черен петък“ за настолни игри (пък било то в събота и неделя) – няма да казваме, че това ще е традиция за събитията ни, но с над 160 заглавия на силно намалени цени, това се превърна в неизменна част от фестивала, за която ще трябва да мислите отрано.

Този път пропуснахме анкетата, но все пак поразпитахме къде не сме доизмислили нещо (различно от осветлението в залата, типично държавна работа в този хотел). За съжаление едно от нововъведенията – това с неймтаговете, не се оказа успешно, затова сме намислили по-интересен и ненатрапчив начин да ви запознаем с други играчи, които споделят вкусовете ви – ще го видите в действие на Tabletop Day 2015 на 11 април. Подобно е положението с демонстрациите – когато всеки се опитва да пази местата си в по масите, очевидно отнемането на игрова площ не е най-успешната формула за показване на игри, затова и там ще има новости.

За наша радост – демо екипът беше едно от най-успешните неща в The Con и всички участващи се справиха блестящо! Толкова хора, които със страст да запознават други с любимите си заглавия, не е имало никога на родно събитие, затова искаме да им благодарим от сърце за отдадеността и съпричастността към каузата!

 

Наградите?

Раздадохме наградите на томбола в края на събитието. Този път си теглихме томболата по най-традиционния възможен начин, без помощта на компютър, ето и имената на спечелилите:

 1. Golem Arcana – Николай Арабаджиев
 2. Pathfinder ACG: Skull & Shackles Base Set – Валентин Въндев
 3. Game of Thrones LCG Core Set – Иван Иванов (след няколко опита разбрахме кой от всичките е)
 4. Star Wars LCG Core Set – Елица Илиева
 5. Настолна игра Serenissima – Венцислав Иванов
 6. The Doom that Came to Atlantic City – Камен Цветанов
 7. Star Trek Attack Wing Starter + 4 ships – Асен Тахчийски
 8. Star Trek Attack Wing Starter + 4 ships – Светослав Паунов
 9. Spy or Die Trying – Здравко Андреев
 10. Praetor – Теодора Спасова
 11. Mutant Chronicles packs – Марин Стоев
 12. HC: Teen Titans – Силвестър Робев
 13. HC: Batman Vehicle – Петър Пенчев
 14. HC: Giant Man – Диана Чанкова
 15. Axis & Allies: Guadacanal – Златко Милушев
 16. Holiday Fluxx – Кристина Димитрова

От Facebook томболата:

 • Flash Point: Fire Rescue + expansion – Павлин Ангелов

От турнира по Крокинол:

 • Мини дъска за Крокинол – Богдан Захариев

 

Игрите, игрите!

Почти точен списък с игрите, които осигурихме, има в програмата на събитието, но си струва да отбележим някои ценни заглавия, които видяха много, много игра:

bang tdg3Bang! The Dice Game (вариантът на Иво Биков)
Обикновено гледаме на тази игра като на относително сухо заглавие с повече претенции от необходимото. Безспорно е, че играта си има недостатъци, но Иво някак е успял да ги пребори до степен играта му да получи култов статус както сред хората, които познава, така и между онези, които успяха да я пробват на The Con. С нетърпение очакваме да видим правилата му в BoardGameGeek!

 

piP.I.
Детективска игра, както някой хубаво я описа – бикове и крави през трийсетте. Изключително интересна игра, която за съжаление върви към края на живота си, а тук се радва на някакъв своеобразен ренесанс в интереса към нея. Както и предполагахме, повъртя се доста по масите.

 

ColtExpress241014-0003-300x200Colt Express
Съвсем не е чудно, че играта беше сред предпочитаните по време на събитието – тематиката и вида на играта направо провокират желание да я поиграете. Явно модата на уестърните просто не може да отмине.

 

tabletop-tuesday-dead-of-winter-crossroads-T-1dnb34Dead of Winter: A Crossroads Game
Не е тайна, че играта имаше култов статут още преди да се появи на пазара, беше изкупена с невъобразима скорост и сега се очаква нов репринт. За пръв път игра със зомбита успява да събере познати от толкова други игри механики с огромна доза преиграваемост, интеракция между играчите и най-важното – красиво и качествено изпълнение, без цената да е като за супер премиум заглавие.

 

pic2215381_mdLords of Xidit
И тази игра беше директно попадение в десятката откъм очаквания, също както се очакваше – не разочарова, напротив, за много хора ще е хит, който няма да спрат да играят в продължение на месеци. Красива (не е случайност, че напомня на Seasons, макар и не по геймплей), много геймърска и същевременно с леки правила.

 

Pandemic ContagionPandemic: Contagion
На изложението в Есен Z-Man представиха и разпродадоха като топъл хляб играта със зарове Pandemic: The Cure, а Contagion остана някъде в сянката. За нея се носи, че е различна е „не толкова добра“, но според всички, които са я играли, всъщност си заслужава. Така де, нищо друго не напомня толкова на Plague Inc., нали?

 

Uq29M4HKemet
Ще си позволя да цитирам едно мнение на небезизвестния Ал Торо за тази игра, стояла толкова дълго под радара: „Kemet е доста яка, изврънбрачно дете на Cyclades (митологични същества, беснеене из цялата карта в див free for all) и Game of thrones (провеждане на битки), като са много яки добавките за избор и последователност на 5 от 9 възможни действия всеки ход и за развитие на готини комбинации от „сгради“, за които обаче се състезавате кой коя ще вземе (общи са и са по 1 бройка повечето). Та, гениална игра.“

 

486983493_640Realm of Wonder
Можеше да подминем тази игра по време на изложението в Есен, ако не беше красивия борд и добрата идея с въртящите се пръстени на игровото поле. И фигурката на йетито. И въобще – цялостното изпълнение. Накрая не само се оказа интересна, но и много компетативна игра, която започва с мирно и тихо обикаляне по картата и завършва с диви опити да спрете някой да достави главите от чудовища, магическите кълба или каквото куестът повелява на краля в центъра на борда.

 

img_0760Hyperborea
Тази леко нетипична игра се хареса както на запалени играчи, така и на хора, които буквално за пръв път опитват нещо подобно, което и отрежда доста неясен статут. Но е безспорно от хитовете тази година, което си личеше още в Есен, но явно хвана корени и на родна почва.

 

maxresdefaultStar Wars: Imperial Assault
Една от най-очакваните игри през декември тази година. Ние вече сме към края на първата си кампания и честно казано – ако си падате по Star Wars и поне веднъж сте виждали Descent 2, просто нямате основателно извинение да не я искате. Най-малкото е първата толкова добре направена приключенска настолна игра във вселената на Star Wars. Нищо, че ще изцеди джоба ви.

 

image8Dino Race
Това ние да пишем добри думи за уж детска игра? Да! Понеже Dino Race всъщност не е толкова детска, има сладки динозаври, не струва много и я срещнахме на няколко различни маси със смеещи се около о-о-о-о-виж-ги-само-динозаврите хора. Пък и я издирихме с много любов и постоянство за The Con, а тя тепърва ще се появява на пазара.

 

20140727_154210-1024x576Крокинол
Турнир с 30 човека, доста емоции и ново лице на върха? О, да! Дъските не бяха еднакви, участниците не бяха подготвени, следващият път редовните играчи ще играят на отделен турнир, и все пак вярваме, че за всички беше забавно да получат шанс за нова дъска за играта. За сметка на това почти никой не се престраши да играе в събота, когато дъските бяха на втория етаж ^^

 

Cygnar BattleboxMalifaux и Warmahordes
Игрите с миниатюри искат доста време и усилия, преди да започнете да играете – сглобяване, боядисване, доста повече правила, отколкото в нормална настолна игра, но и дават много повече свобода на движение, тактически ходове и съставяне на групата от единици. И не всички игри са Warhammer, у нас вече се играят активно Malifaux, Warmachine & Hordes, Dropzone Commander и дори Infinity. Изключително разнообразие от системи за всеки вкус!

 

 

Много игра видяха и вече набралата популярност Five Tribes, Spurs: A Tale in the Old West, познатата на всички фенове приключенска игра Descent, дори иначе сложната Historia и още много други, просто не може да отбележим всички!

 

Накрая, но не и по важност – на The Con бяха представени и български игри!
– Постапокалиптичната „Bright Future“, за която вече има доста въпроси, предвид тематиката и отдадеността на екипа – нищо чудно!
– „Миш-маш“ (за която не крием, че според нас е малко rip-off на чужди идеи и не е точно за хора, навътре в хобито, но пък поне го популяризира);
– „Владетели“ от автора на Миш-маш – Ники Апостолов, към която определено ще има интерес най-вече от геймърите.
– „Murderous Intent“, която Драгни ще има задачата да популяризира още повече – ние съжаляваме, че не направихме повече в тази насока.

 

Накратко – това е. Повече и по-добре – на 11 април догодина, дотогава – очаквайте мини събитията ни в клуб The Game!

1397490_772044129534700_2212270469068128654_o 10714255_772044382868008_964407353379313184_o 10714171_772044059534707_4281568174313521399_o 10700355_772044322868014_2590119029509287198_o 10679875_772044472867999_4673657938602023684_o 10636780_772043916201388_3600032417933350612_o 10626355_772044342868012_2998361034761397427_o 10626183_772043896201390_215029050207944471_o 10623719_772044256201354_4650839992057013839_o 10620133_772044662867980_570407557202059461_o 10557525_772044086201371_9113558479997130784_o 10474814_772043946201385_3841064206535738905_o 10333411_772044579534655_7051709914728277384_o 10295433_772044512867995_759173193225767935_o 1980148_772044099534703_8784336926730686950_o 1960848_772046202867826_1895380817539454467_o 1973379_772044349534678_830835580367594088_o 1932749_772043959534717_3477952595871526218_o 1781115_772045286201251_6629208989862933733_o 1658496_772044559534657_8129142554272187552_o 1502714_772044036201376_925545233308776858_o 1501255_772044259534687_4317632303621781512_o 1492125_772044649534648_4707455436825877060_o 1412230_772044239534689_910762624947765984_o

Споделете:
 •  
 •  
 •  
 •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.