The Game

Ревю на Dino Race

Настолните игри са добра причина едно семейство да се събере заедно на масата. И докато по-големите искат например да премерят силите на съветски и нацистки военни сили в разиграване на битката за Сталинград с пълната и атмосфера, малките играчи отдавна ще са захъркали. Именно те понякога ни карат да се върнем в детството си и откровено да се забавляваме с някоя лека, приятна и весела игричка – като да се състезаваме с динозавърчета!

Настолна игра Dino Race

Динозавърчетата са сладури с доста изцъклен поглед

 

Dino Race е забавна и симпатична игричка на Roberto Grasso за 2-4 играчи, в която те ще се опитват да спасят своите малки сладки динозавърчета от изчезване, които бягат с все сили напред и далеч от изригващ вулкан, докато междувременно се гонят едни с други! Играта прилича на нещо излязло от детски анимационни филмчета и е прекрасен избор за кухненската маса. Препоръчителната възраст е 6+, което трябва да ви каже колко дълбока стратегия и тактическа гъвкавост се искат, за да накарате динотата да тичкат. Малките фигурки на „състезателите” са толкова милички, че полагате невероятни, граничещи с родителски грижи за тях, за да стигнат до финала първи!

Динозавърчета и вулкан

Отваряме кутията, а вътре:
• 17 плочки – от тях се построява пистата
• 40 карти за движение – 5 вида, по 8 от всеки
• 12 карти за действия – не цялата игра е тичане
• 8 динозавърчета – КОЛКО СА СЛАДКИ!
• 1 яйце – и него трябва да спасите
• 1 зар, който може да предизвика изригване
• 38 токена – точките в играта, положителни и отрицателни
• Книжка с правила, които се хващат на една страница
Всичко се побира идеално в кутията, като повечето място заемат фигурките. Но достатъчно за тях, да се състезаваме!

Как да ги надбягам тези дино-хлапета?

За да започне играта първо се построява „пистата” – започва се от вулкана и се нареждат всичките плочки на случаен принцип. Динозаврите стартират на четворки от първите две полета след вулкана. Всеки играч получава <брой> карти, първият (който е гледал най-скоро филм с динозаври) получава яйцето и започва.

Ако не ви се чете за състезание с динозавърчета - не продължавайте!

Ако не ви се чете за състезание с динозавърчета – не продължавайте!

На своя ход играчът тегли по една карта за всеки от динозаврите си на пистата. След това играе карти от ръката си, картите са следните:

 • 4 карти, които придвижват динозавър в следващото поле, ако то съответства на картата;
 • Карта „жокер” – с нея се движи динозавър на всякакво поле;
 • Удар с опашка – изпраща чужд динозавър едно поле назад;
 • Динозавърче с карта – на случаен принцип се открадва една карта от ръката на някой играч.
 • Динозавър с яйце – ако яйцето е в играча, той го дава на друг играч, ако яйцето не е в играча, той може да събори динозавър в същото поле, където има негов.
Картите, с които да борите останалите по пътя към слават... към края на праисторическата писта

Картите, с които да борите останалите по пътя към слават… към края на праисторическата писта

Ако му трябва някоя специфична карта, играчът може да премахне две карти за да тегли нова или три карти, за да придвижи динозавър с едно поле напред, без значение от вида му. На края на хода си играчът хвърля зара. Страните на зара са:

 • 4 страни с видовете полета – всички играчи теглят карта за всеки динозавър на такова поле;
 • Страна с карти – всички играчи теглят по две карти;
 • Страна с вулкан – когато се падне, вулканът бълва лава. Полето най-близо до вулкана се обръща на страната с лава и всеки динозавър на него бива избутан напред, собственикът му премахва една карта и получава един токен капчица (-1 точка на края на играта). Играчът, в когото е яйцето, си губи всички карти, получава капчица лава и дава яйцето на друг играч.
Зарчето решава кой кога ще тегли карти и кога ще се активира вулканът

Зарчето решава кой кога ще тегли карти и кога ще се активира вулканът

Когато динозавър стигне до последното поле от пистата, той излиза от игра и собственикът му си избира една от плочките с точки. Играта приключва по два начина – или когато излезе последният динозавър, или когато финишира вторият динозавър на играчът, в когото е яйцето – той съответно си тегли токен-яйце с точки. Броят се точките, събрани за финиширане, изваждат се капчиците лава и който има най-много точки печели!

Тичай, дино, тичай!

Играта е супер забавна, шарена и като цяло весела. За мен има точно толкова късмет, колкото трябва – въпреки зара и картите има решения за взимане и с достатъчно карти никога не оставате без опции, винаги можете да си движете динозавърчетата. Зарът често ще ви дава поне по една карта и като цяло играта върви, без някой да бъде твърде изцакан.

Сериозно състезание, залозите са големи, кой ще изнесе яйцето от картата?

Сериозно състезание, залозите са големи, кой ще изнесе яйцето от картата?

Интересните механики в играта са две. Първата е вулканът, който постепенно залива пистата с лава и кара изостаналите динота да подскочат напред. Всеки опарен губи точки и карти, затова трябва да си движете и двата състезателя. Но пък първият излязъл динозавър ще вземе най-много точки, така че имате и причина да прекарате едната ви фигурка, а другата да се тътри отзад.

Втората готина идея в играта е яйцето. Черупката носи бонус точки на този, който си прекара и двата динозавъра докато я държи, но през останалото време е горещ картоф, а всички знаят какво се прави с горещият картоф – не го държиш, а го подаваш! В момента, в който вулканът изригне, играчът с яйцето е съкрушен – губи си картите И яйцето. Спокойно, вулканът ще изригне пак по-късно и някой друг ще го отнесе!

Капка по капка - море. Ако нямате късмет, ще натрупате доста от капчиците лава.

Капка по капка – море. Ако нямате късмет, ще натрупате доста от капчиците лава.

Не очаквайте големи стратегии в тази игра, все пак е със състезателен характер – бутай напред колкото можеш, пък каквото стане! Играта е ориентирана към семейства с деца, където се радвате на фигурките и се смеете, докато се гоните по пистата. Има и долни номера като шамарене с опашка, крадене на карти или директно събаряне на земята, но това не е фатално и лесно се „възстановявате”.

Настолна игра Dino Race

Понякога някой яде ударите с опашка и подхвърлянията на яйце…

 

Това води до един потенциален проблем в играта – под определени условия един от играчите може да отнесе бой от всички и да бъде тотално прецакан. Ако всички са наравно, четвъртият по ред играч може да бъде нашамарен от другите трима и да остане толкова назад, че вече да няма оправия. Да, ще се случва рядко, но самата възможност за това не ми харесва. За да се забавлявате пълноценно с играта, това не го правете, а ако видите някой да го прави, плеснете го зад врата – да си знае! (плесването си е на ваша отговорност)

Заключение

Dino Race е перфектен избор за семейно събиране или за разпускане между (или след) по-тежките игри в гейм-вечерта. Лека, шарена, забавна и всички ще се изкефят, особено на фигурките (казах ли колко са сладки?)! Самото достигане на финала е достатъчно трудно, за да даде смисъл на цялата игра и да ви накара да се чувствате като майстор на състезанията с динозаври (винаги съм искал)!

Dino Race може да играете под наем в The Game.

Споделете:
 •  
 •  
 •  
 •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.