The Game

Ревю на Legendary Encounters: Alien DBG

“Final report of the commercial starship Nostromo, third officer reporting. The other members of the crew, Kane, Lambert, Parker, Brett, Ash and Captain Dallas, are dead. Cargo and ship destroyed. I should reach the frontier in about six weeks. With a little luck, the network will pick me up. This is Ripley, last survivor of the Nostromo, signing off. Come on, cat.”   – Ellen Ripley, Alien

Кой не познава това?

Кой не познава това?

Alien е един от най-иконичните филми за времето си. Ликът на големите черни извънземни с повече от една уста е световно известен и покрай тях са били пуснати още няколко филма, spin-off проекта Prometheus, комикси, новели и видеоигри. През 2014 Upper Deck Entertainment са получили лиценза, за да удовлетворят феновете на Пришълеца с настолна игра – Legendary Encounters!

Legendary Encounters: An Alien Deck Building Game е игра на Ben Cichoski и Danny Mandel за 1-5 човека, в която играчите са смелите хора, които се борят за живота си срещу извънземната заплаха. Заглавието е част от популярната Legendary система на Upper Deck, която е започнала с няколко игри във вселената на Marvel, но са решили да се отклонят и да дадат светлината на Alien. Играта е теоретично съвместима с другите Legendary игри, но предвид тематичността и количеството сценарии в кутията, няма нужда от това.

Извънземна кутия

Доста голяма при това. За игра с карти, кутията изглежда внушително, но с право – вътре е всичко нужно, за да съживите усещането от оригиналните филми. Картите са 600 (!) – всички са еднакъв размер и са брой, който протекторите обичат (те са си корави и иначе). За играта има мат, върху който да се развива играта, което е много добра идея, а и можете да го ползвате за други неща. Вътре са и достатъчно разделители, както малки като за книга, така и по-големи черни, понеже тези 600 карти се нуждаят от организация.

В кутията има място за още. Ще ви трябва, когато се появи и Хищника

В кутията има място за още. Ще ви трябва, когато се появи и Хищника

Артът по картите е в комиксов стил* и по него има доста кръв – не бих го препоръчал за деца, но това би трябвало да се подразбира, когато става дума за Пришълеца като цяло. Книжката е много детайлна и са вътре са обяснили всичко, което може да се появи в играта. Откъм компоненти, Legendary Encounters щеше да получи пет звезди, но е имало малки проблеми в играта – в някои кутии са липсвали по 2-3 карти (бел. ред. – в някои, някои, колко да са – като изключим моята, във всички останали от първия принт, понякога и по 10-на карти), което е дразнещо. От Upper Deck са се отзовавали много добре, така че дори да в кутията да са 598 картите, най-вероятно бързо ще ви пратят липсващите.

*И е редно да се отбележи, че някак успява да следва стила от филмите – рисунките за първия филм са доста old-school, следващите са леко по-модерни, и така до арта на картите от Ressurection, който е доста по-модерен.

Борбата срещу Пришълеца

По същност, Legendary Encounters е кооперативна декбилдинг игра. Накратко за декбилдинга – всеки играч започва с базово тесте от 7 специалиста и 5 войника. Тези карти носят двата ресурса в играта – специалистите дават звездички, с които се купуват нови карти, а войниците носят сила в бой, с която се трепят гадове.  Когато играч си купи нова карта, тя отива в discard-а му (където отиват и изиграните карти). Играчите теглят по 6 карти на ход, в своя ход играчът изиграва колкото карти иска (често всичките), останалите също отиват в discard-a и след това си тегли 6 нови. Ако няма толкова карти в тестето му, discard-a се размесва и става новото тесте – така купените карти влизат в игра. Със силата се убиват пришълци – тук няма нищо сложно, те просто умират.

Новите карти влизат първо в дискард купчинката, когато я измешате за пръв път, започвате да теглите от тях

Новите карти влизат първо в дискард купчинката, когато я измешате за пръв път, започвате да теглите от тях

Освен началното си тесте, всеки играч получава роля – медик, скаут, наемник и други такива. Това включва живота му и една специална карта, която влиза в началното му тесте. След това трябва да се построят тестета за сценария – Hive тестето се състои от три мисии, които си имат собствени тестета , и малко допълнителни Drone карти (още пришълци), чрез които се контролира трудността. Тестето на сценария се подрежда така, че най-отдолу да са картите от третата мисия, върху него тези от втората и най-отгоре тези от първата. Има и второ тесте, от което играчите ще си купуват по-силни карти – то стои в Бараките (бел. ред. – Тео – Barracks = Казарма :)). Целта на играчите е да изпълнят всички мисии по ред.

Всеки ход в играта се развива на четири фази:
• В първата се добавя най-горната Hive карта (така се нарича тестето за сценария) към комплекса. Тези карти се добавят с лице надолу и трябва да се сканират, за да бъдат обърнати. Комплекса се състои от пет стаи, като всяка нова карта избутва останалите наляво. Ако карта бъде избутана до края, тя се обръща и се изпълнява – ако е пришълец, той влиза в бойната зона и ще бие по играчите;
• Втората фаза е същинската част на хода, където играчът си изиграва картите от ръката. Той може със силата да сканира стаите от комплекса, за да обръща картите с лице нагоре, да трепе гадини с толкова сила, колкото е изиграл и/или да си купува карти от HQ. Там има обърнати пет карти от бараките с цена в звездички, от които играчите могат да си купуват. Всички имат достъп и до сержантите, които стоят до бараките.
• В третата фаза пришълците нападат играчите – играчът, чиито ход е, тегли толкова Strike карти, колкото пришълци има в бойната зона. На всяка Strike карта пише колко щети понася играчът и може да има допълнителен кофти ефект. Ако играчът понесе повече щети, отколкото има живот, той героично загива (не, бива разкъсан като кукла).
• Четвъртата фаза довършва хода – играчът си премахва неизиграните карти, ако има такива, и си тегли нови шест, след което е следващият играч.

Така играта продължава, докато играчите се опитват да изпълнят мисиите. Всяка мисия трябва да бъде изпълнена, преди да се появи следващата. Ако играчите не загинат в бой с извънземните и успеят да изпълнят третата мисия, те печелят!

Game over, man! Game over!

Думите на редник Hudson ще ги чувате по-често, отколкото ви се иска – играта си е трудна. Всеки сценарий е различен, но в общия случай Legendary Encounters протича така – започва бавно, играчите се екипират, трепят по някой друг ксеноморф, всичко е наред, всичко е спокойно, някъде по средата на втората или в началото на третата мисия всичко отива по дяволите и половината умират. Ако има някой останал може и да успее да избута до края, но ще се нуждае от истински епични ходове.

Пораженията понякога са перманентни (с червен надпис), но повечето могат да се лекуват. Ако стигнете дотам...

Пораженията понякога са перманентни (с червен надпис), но повечето могат да се лекуват. Ако стигнете дотам…

Така стигаме до едно от най-силните качества на играта – темата и усещането от нея. Всяка карта, с която трябва играчите да се разправят, първо влиза с лице надолу и докато не я обърнат, не се знае колко лоша е тя. Най-лесно ще илюстрирам опасността от скритите карти с пример – в играта има Facehugger-и, които се закачат върху играча в момента, в който се появят. При това положение отборът има два хода – този, в който гушкото се е появил, и следващия, за да го очистят, иначе играчът получава Chestburster в себе си и има няколко хода, преди да умре. В игри с по-опитни трепачи на извънземни ще видите как преди да се сканира карта се задава въпроса „имаш ли да убиеш Facehugger?” И най-лошото е, че тези малки паячета изскачат отвсякъде – има един и в тестето със Strike карти!

Тематичността в играта е подкрепена от самите мисии. Те са общо 12 и се разделят на тройки за всеки от четирите филма – в книжката е описано подробно как се подготвя играта за тях.  В това отношение играта се придържа към киното, доколкото може – персонажите, от които ще купувате по-силните карти, също са разделени на героите от филмите (да, за всеки филм има по тесте на Ripley, ако решите да правите тесте, може да направите Barracks тесте само с Ripley!). Готина подробност е, че не всичко е написано на картата за мисията – ако я играете за пръв път, ще се чудите как точно да си изпълните мисията, докато не се появят някои карти. И ако това не е достатъчно, има и много яки подробности в Hive тестето – една от картите на началната мисия от първия филм е котката, Jonesy (малко по-горе даже я показахме).

Като кооперативна игра Legendary Encounters е страхотна, най-вече заради механиката в играта Coordinate. Чрез нея играчите могат да си дават един на друг карти и да си помагат директно, за да правят по-силни ходове. Вече споменах елемента на Facehugger-a, освен него играчите могат и да се лекуват – има цяла роля Медик, която в това е най-силна. Самите роли са 10 и всяка от тях има една специална карта, около която се завърта играта на играча в началото. По картите има символи, с които има врътки за някои умения, така че често играчите си разделят картите за купуване, за да може един играч да събере повече карти с един и същи символ. В това отношение сглобяването на екип също е интересна част, тъй като всяка роля прави едно нещо по-добре от останалите.

Избори, избори...

Избори, избори…

Трудността в играта е добре нагласена, но лесно може да се променя, ако ви се стори твърде жестока в първите няколко игри или ако някой смелчага реши, че яде ксеноморфи за закуска. Играта е балансирана и спрямо броя играчи – ако са по-малко, ще има по-малко координирани ходове, но тестетата ще станат силни по-бързо. Ако са повече, всеки ще има по-малко от силни карти, но пък дружно играчите ще правят големи ходове. Но каквото и да правите, винаги може първата карта да е Facehugger и някой да си умре без бой. За онези същите смелчаги, в този момент има вариант – ако играч умре чрез Chestburster, той може да продължи играта като Alien: получава нов живот, специално умение и тесте с карти, пригодени да смажат играчите като помагат на играта.

Както знаем от филмите, в анти-пришълец отряда има и предател, който работи за  компанията и вместо да убива извънземните, иска да ги прибере за изследвания. В Legendary Encounters има вариант, с който играта да стане полу-кооперативна – един от играчите може да е предател. Сякаш играта не е достатъчно тежка за печелене, сега и един от играчите играе срещу екипа, като си има Agenda карта, която да изпълни. За да бъде още по-епично, в Hive тестето се размесват карти с името Secrets Revealed – с тях се проверява един играч дали е честен или предател. В момента, в който бъде разкрит, по предателят вече може да се стреля и той може да стреля по останалите! Интересното е, че по начинът, по който се раздават тези Agenda карти (дали си добър или лош) може и да няма предател, но до последно никой не знае.

Дъъъълъг плеймат, 600 карти, 4 филма, възможности за персонализиране и няколко режима на игра!

Дъъъълъг плеймат, 600 карти, 4 филма, възможности за персонализиране и няколко режима на игра!

Като компоненти всичко е супер, но 600 карти са много и е доста пипкаво да се организират в кутията. Да, има разделители, но построяването на всички тестета отнема едни 10 минути, както и прибирането им по местата след това. А повярвайте ми, не искате да си приберете играта, без да я организирате. За улеснение на дъното на картите си пише от кое тесте са, така че разделянето не е толкова трудно, но отнема време. За щастие, с мата и евентуални протектори, картите ще издържат в перфектно състояние много дълго време.

Заключение

Legendary Encounters: Alien е страхотна декбилдинг игра по едноименните филми. За феновете на тези стари ленти е перфектна – правилата не са сложни, атмосферата е много силна и работата в екип е критична за успеха. Имайте впредвид, че играта може да бъде жестока – дори да сте планирали смъртта на всеки един ксеноморф, който има шанс да се появи, винаги може Nostromo-то да гръмне и да убие половината отбор (въобще не ми се случи на мен). Трудността е добре балансирана, така че играта винаги ще е забавна, колкото и безнадеждна да изглежда ситуацията на маринките. Ако ви харесва да стреляте по пришълци и да откачате Facehugger-и от лицето си, пробвайте Legendary Encounters: An Alien Deck Building Game!

Споделете:
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.