The Game

Ревю на Pandemic Contagion

Сега вие сте вируса и ваксина няма! Преди известно време се е появила една игра, в която играчите са екип от медици, захванали се да спасяват света от заразни вируси. Тази игра се нарича Pandemic – едно от най-популярните и най-известни кооперативни заглавия, подходящо както за нови хора, така и за геймъри-ветерани. Но длъжни ли сме да помагаме на света и да лекуваме хора? Защо просто да не избием всички?

И тази игра не е експанжън на Pandemic :)

И тази игра не е експанжън на Pandemic 🙂

Pandemic: Contagion е нова самостоятелна игра на Carey Grayson за 2-5 човека, в която играчите са заразни вируси, които ще се надпреварват да видят кой ще избие най-голямата част от населението със своята чума. Заглавието дебютира на Essen Spiel и е една от двете нови кутии, носещи името Pandemic (другата е The Cure). Contagion е пълната противоположност на оригиналният Pandemic – малка игра, в която всеки играч трепе хора и опустошава градове за себе си.

Кутиийка, пълна с вируси

Компонентите на играта напомнят на по-старият съименник на Contagion:
• 102 карти – бройка, която протекторите мразят, а картите не са достатъчно корави, че да минат без тях;
• 5 борда за вируси – на тях са описани действията на играчите и статистиките на заразата им;
• 1 голям борд за точки – има и 5 дискчета, с които играчите си следят точките;
• 75 кубчета – по 15 за всеки играч, както в кооперативния Pandemic, това са вируси;
• 5 стъкленици –всъщност са от пластмаса и в тях си държите вирусите, които се готвят да убиват;
• Книжка – 8 страници с правила.
Картите са малко мекички и лесни за нараняване, всичко останало си е добре. Малко е трудно да напъхате всичко в кутията след като я отворите, което е дразнещо – трябва да наредите пъзел, след като свършите с играта. И внимателно с кубчетата – при нас падайки от масата едно безследно изчезна, докато не се оказа, че е подскочило право в джоба ми (бел. ред. – и ти до ден днешен не заподозря домакина си и вярваш, че кубчето само е паднало в джоба ти, честно?)

Предизвикване на пандемия

За да започне играта, всеки играч взима по един борд за своят вирус, започвайки с всички статистики на 1. Обръщат се брой карти-градове в зависимост от броя играчи и в обратен ред (от последния към първия) всеки поставя едно кубче в град по избор. Подреждат се общо 12 карти със събития и WHO (World Health Organization) карти, всеки играч тегли по 4 Contagion карти и световната чума плъзва!

Всичките тези карти в играта се разделят на четири вида:
• Карти градове – имат цвят, три цифри, които се разпределят между играчите като точки, и някакво умение;
• Contagion карти – те имат само цвят;
• Event карти – имат някакъв позитивен или негативен ефект върху хода на играчите;
• WHO карти – като Event карти, само че винаги са много негативни за играчите.

Карти, карти, карти и вашият мутиращ вирус

Карти, карти, карти и вашият мутиращ вирус

В своят ход първият играч обръща най-горната Event карта и изпълнява ефекта и, след което има право на две действия – те са следните:
• Да тегли карти, колкото е нивото на инкубация (горният ред);
• Да инфектира град с толкова кубчета, колкото е нивото на инфекция (средният ред). За да инфектира, играчът трябва да премахне карти от същият цвят, като градът, в който иска да налази с вирусите си – 1, ако вече има свое кубче там или 2, ако няма свое кубче там;
• Да увеличи една от трите си статистики, като премахне толкова карти, колкото пише на бариерата между двете нива (мутирате си вируса!).

За инфектиране 2 карти от който и да е цвят могат да се заменят за 1 от нужния. Третата статистика на борда на вирусите е устойчивост – тя може да се намаля, за да спира негативни ефекти. Следващият играч също изпълнява ефекта на Event картата и си извършва действията.

Тези карти ви трябват, за да слагате кубч... вирусчета.

Тези карти ви трябват, за да слагате кубч… вирусчета.

Когато в един град има толкова кубчета, колкото е най-високата му цифра (бел. ред. – това е броят на хората в града в милиони, така че опустошавате човечеството, не някакви цифри в ъгъла), той точкува (и измира). Играчът с най-много кубчета там взима най-високата цифра в точки, втория – втората и третия – третата. Този, който е предизвикал смъртта на града чрез инфектиране с кубчета там, изпълнява умението му. По Event картите има символи с черепчета, които водят до допълнително точкуване, и символи с градове, които внасят нови градове в играта.

Играчите се редуват ход след ход, като първият винаги обръща най-горната Event/WHO карта в своя ход. Играта свършва или когато се обърне последната Event/WHO карта, или когато са останали 2 или по-малко живи градове. В този момент се изпълнява финално точкуване и играчът с най-много точки печели!

Коя зараза ще е най-опустошителна

Това е сърцето на играта – кой вирус ще избие най-голяма част от населението и ще пожъне най-много градове по света. Стратегиите в играта не са толкова много, но има достатъчно решения за взимане – кога да се вдигне статистика, кога да се теглят карти, кога да се инфектира град.

Наистина има значение как ще развиете своята гадина

Наистина има значение как ще развиете своята гадина

За налазването на градовете основно има два начина – или се концентрирате върху един, който да си изтрепете сами, или разчитате на другите играчи и се включвате на няколко места. Дори да е пределно ясно кой ще вземе точките от San Francisco, имате причина да сложите последните кубчета, защото така получавате умението от града. Никой начин за игра не е твърде силен, по-важно е да намерите правилният момент да инфектирате градове и да си мутирате вируса.

Ако нямаше Pandemic в името си и подобни компоненти на оригиналната игра със зарази, Contagion щеше да е още по-абстрактна (бел. ред – е, можеше да я кръстят Plague Inc. и тогава щеше да е напълно тематична и доста по-известна, но авторът не се е сетил). Темата в играта не се усеща силно, дори изобщо, но компонентите са достатъчно шарени, за да я задържат свежа и интересна. По-големите градове в света имат повече хора за убиване, но извън тази подробност са просто цветове. За да внесете повече тема в играта, препоръчвам да си кръстите вирусите – шарки, грипове, каквото кара хората да изтръпват. В описанието на играта в сайта на Z-Man Games хумористично обясняват как вирусите са били потиснати и лошите хора само ги лекували. Да, издателите искат да ни накарат да съчувстваме на бацили.

Това, което дава преиграваемост на Contagion, са Event и WHO картите – те са с 6 повече от бройката, която се използва в една игра, и подредбата им доста променя решенията на играчите. Може би щеше да е по-яко, ако всеки цвят вирус си има малко специално умение, но играта и така си я бива.

Не губете кубчетата, няма откъде да вземете нови!

Не губете кубчетата, няма откъде да вземете нови!

Бройката играчи е от 3 до 5, като има вариант за двама с виртуален трети играч, на който аз не съм фен. Ботът е прост, само се пречка и случайните му действия могат да прецакат положението в полза на единият от двамата. Играта е по-забавна с повече хора, макар така да се удължава и времетраенето и. На кутията пише 30 минути, което е напълно реално за трима и четирима. С пет вируса играта може да се проточи малко, особено ако някой реши да мисли за ходове напред (не го правете, всичко ще се обърка). Хубавото е, че в общия случай до последно всички са в играта и един добър ход може да донесе много точки.

Заключение

Малка игра, в която убивате света – какво може да се обърка? Contagion е забавна, бърза и лека игра, която е достатъчно добра за масата въпреки липсата на силна тема. Случайният елемент в играта е достатъчен, за да не ви омръзне бързо, а системата с карти е хитро замислена, така че е почти невъзможно късметът да ви прецака твърде много. Картите са мекички и се нуждаят от протектори, ако решите да наблегнете на вирусите, като ще трябва и да се научите да подреждате пъзела, който е прибирането на играта в кутията. Ако ви харесва идеята да развивате своят вирус и да се борите за точки с останалите зарази, това е играта за вас – Pandemic: Contagion!

Pandemic: Contagion

Малка игра, в която убивате света – какво може да се обърка?

Pandemic: Contagion може да играете под наем в The Game.

Споделете:
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.