The Game

Ревю на Sheriff of Nottingham

НОВО: Вече може да участвате дори в турнир по Sheriff of Nottingham!

В легендата на Робин Худ винаги има един основен персонаж, поставен като злодей – Шерифът на Нотингам. Той е отговарял за залавянето на престъпниците и предпазването на търговските пътища към Нотингам. И когато не се е занимавал с крадливи стрелци в зелено, Шерифът е проверявал търговските каравани за мошеничество и контрабанда!

Играта не е Alchemists откъм компоненти, но пък не е скъпа. И си струва.

Играта не е Alchemists откъм компоненти, но пък не е скъпа. И си струва.

Sheriff of Nottingham е игра, оригинално създадена от Sergio Halaban и Andre Zatz за 3 до 5 човека, в която играчите са търговци и искат да прекарат стоката си до Нотингам, а един от тях е безкомпромисният Шериф, който ги чака на тогавашната митница, за да им провери стоката. Играта първо се е появила през 2006 под името Hart an der Grenze, сега Arcane Wonders са решили да я преиздадат с нова тема. Sheriff of Nottingham запазва основата на играта, но леко променя правилата, оправя всички недоизпипани механики и прави нещата по-интересни и по-достъпни.

Кутията на Шерифа

Част от чарът на играта е в нейните компоненти – не са безумно много и са красиви:
• 216 карти със стоки – тях ще прекарвате през границата
• 110 монети – за да минат по-сигурно стоките
• 1 Шериф – изправена картонена „фигура”, която символизира честност и справедливост
• 5 борда – магазинът ви, до който трябва да стигнат стоките
• 5 торбички – как иначе ще скриете контрабандата?
• Книжка с правила – дори изглежда голяма за толкова лека игра
Картите са малко меки и вероятно лесно ще се наранят, ако не се внимава с тях. 216 е бройка, която протекторите мразят, но какво да направиш. Част от пластмасата, която сортира играта в кутията се използва в играта, което не се среща често. В играта има монети от по 50, които в отношение на геймплея не вършат никаква работа. (открих им полза въпреки това, повече надолу)

Какво се продава в Нотингам?

Правилата на играта са невероятно прости. Всеки играч е търговец, който започва с 6 карти – стоки, торбичка и борд от неговият цвят. Един от играчите започва като Шериф (книжката казва „този с най-много кеш пари в себе си“ – бел. ред. – което е един хубав повод да разберете кой ще е следващия, който ще купи игра на компанията). Останалите около 200 стоки се разделят на три купчини – една основна и две малки с обърнати карти. Самите стоки са разделени на легални и контрабанда . Легалните са ябълки, хляб, сирене и кокошки, всичко останало се конфискува!

Легални стоки. Всъщност винаги ще твърдите, че прекарвате една от четирите легални стоки, но какво друго сте пъхнали в торбата?

Легални стоки. Всъщност винаги ще твърдите, че прекарвате една от четирите легални стоки, но какво друго сте пъхнали в торбата?

Играта се развива на три фази – първо всеки играч по ред има право веднъж да премахне колкото карти реши от ръката си и да тегли до 6 от която купчина иска със следното ограничение – не може да тегли от основната (face down) купчина, преди да е изтеглил от обърнатите карти – така не може да види какво ще дойде и да намаже от сигурните.

Основната част на играта е във втората част – играчите поставят от една до пет карти в торбичката си и я запечатва. Когато всички са готови, обявяват колко карти са сложили и назовават един вид легална стока, като не могат да лъжат само за броя стоки. Шерифът сега решава – дали да ги пусне да минат или да им провери стоките? Ако Шерифът провери и всичко е легално, той плаща на търговеца (бел. ред. – тук има малко математика в пазарлъка – всяка карта се плаща по колкото пише в долния ъгъл, но носи накрая на играта колкото пише в горния), но ако има необявена стока (дори тя да е друг вид легална стока), търговецът плаща и тази стока се конфискува, а обявените преминават.

Търговците естествено имат глас в цялата работа, те могат да се опитат да подкупят Шерифа с пари и/или карти. (бел. ред. – започва да ми омръзва да слагам бележи, но тази е важна – може да подкупите шерифа всякак, включително с обещания за бъдещи стоки, за бъдещи пропуснати торбички със стока, откровено подмазване или традиционните пари). Шерифът не е длъжен да се съгласява, но веднъж вземе ли парите, торбата минава. Дори е възможно търговец да предложи пари, за да се отвори чужда торба! Тази фаза обикновено има поставено време, когато то свърши или когато Шерифът свърши с проверката, играчите си добавят стоките към борда – за всяка легална стока си има място, а контрабандата се поставя с лице надолу. След това следващият играч става Шериф.

Играчите се редуват да бъдат шерифи, което позволява на всеки да изпита няколкото минути слава, през които всички са много мили

Играчите се редуват да бъдат шерифи, което позволява на всеки да изпита няколкото минути слава, през които всички са много мили

Играе се толкова рунда, че всеки играч да е бил Шериф два пъти (с три играча – три пъти шерифство). Накрая се броят останалите пари, точките от прекараните стоки и бонус точки за най-много от един вид легална стока. Който е събрал най-много точки  печели, след като е прекарал най-добре стоката! (бел. ред. – всичко това е доста улеснено с приложението за телефон или таблет, има и хронометър, и звуци за създаване на атмосфера)

Ябълки и арбалети

Sheriff of Nottingham е нещо като парти игра, само че за до 5 човека. Най-важен е социалният елемент – дали Шерифът за този ход ви вярва, че сте честни или се взира в душата ви и знае, че торбата е пълна със забранени стоки! Ключът към победата се свежда до пазарлък – често на границата няма значение какво има в торбата, важното е колко ви е скъпо!

Ако подведете шерифа да отвори тази торба, ще ви плати 6 ... паунда? Шилинга? Пенса?

Ако подведете шерифа да отвори тази торба, ще ви плати 6 … паунда? Шилинга? Пенса?

Играта е невероятно забавна – всеки ход решавате дали ще сте честни и почтени магазинери или ще напъхате един арбалет в щайгата с ябълки, пък дано да мине! Инспекцията е най-интересната част, Шерифа може да ви пусне лесно или да ви изнудва. След всяко завъртане се вижда кой е излъгал и кой не, така че за следващият път решенията на Нотингамският митничар ще се променят. Аз лично често обичам да вкарвам контрабанда и да си давам на Шерифа по 2-3 сребърника, за да няма проблеми, но ми се е случвало да ме хванат с 4 бурета нелегална медовина и да си платя сурово.

Договарянето между играчите може да е за всичко – парти, прекарани стоки, други договорки… чакам момента, в който ще играя на маса в заведение и ще ми предложат да ме черпят бира, за да пусна торбата да мине!  Има и елемент на блъф – може да предложите малко пари и да се надявате, че ще ви отхвърлят подкупа. Дали ще предложите пари твърде бързо, дали лицето ви се изкривява във виновна усмивка, когато споменат контрабанда,  дали ще бъдете безмълвни като статуите пред СУ – всичко може да повлияе върху състоянието на вашата торбичка и благините вътре. Самото изхвърляне на карти е открито за Шерифа, така че можете и там да го финтирате – взимате контрабанда от откритите, после върви обяснявай, че сте честни. И ако смятате, че двама играчи въртят твърде голяма далавера, можете да вкарате някой лев, за да бъде проверена чужда торба!

Аз ще дам 3 да провериш тая синя торба...

Аз ще дам 3 пари да провериш тази торба…

Може би дори е комплимент за играта, че основният минус са част от компонентите. Картите са много и ако все пак им сложите протектори, може да не се хващат добре в пластмасовата поставка. Та като споменах пластмасата – добра идея, но не най-доброто изпълнение, когато картите в обърната купчина са по-малко от десет трудно се изваждат. Последното нещо са монетите от 50 – никога не се използват. В играта реално не се внасят нови пари, просто се въртят тези, с които играчите започват.

Аз открих гениален начин от два минуса да се направи плюс (в математиката си е така!) – слагате монета от 50 на дъното на поставката за карти, след това редите картите върху нея. Тъй като монетата не покрива цялата площ, можете да натиснете картите на едната страна и лесно да ги извадите. (/аплодисменти)

(бел. ред. – Браво, Теодоре. Сега се върни към сериозните занимания, като писането на заключение!)

Между другото, накрая на играта има бонуси за най-много ябълки, най-много кокошки, най-много сирене, хляб... и в тях участват някои специални контрабандни стоки.

Между другото, накрая на играта има бонуси за най-много ябълки, най-много кокошки, най-много сирене, хляб… и в тях участват някои специални контрабандни стоки.

Да, като всяка „парти” игра, не трябва да забравяме – има голямо значение с кого играете. Звучи налудничаво, знам, но на някой може да не му е приятно да се лъжете и да се проверявате. Има и шанс да в играта просто да изкарате кофти късмет – да ви проверяват, когато сте натоварили криминално количество пипер и да ви пускат, когато имате три буци сирене.  Може и просто зле да ви идват картите – аз съм се чудил какво да правя, когато изхвърлям 4 контрабанда, за да изтегля още толкова. В крайна сметка винаги има измъкване – „ей те тука тия 10 лева и забравяме за тая торба”. (бел. ред. – а може да играете и с Бейв, който си има свои принципи на проверяване, още не сме разбрали как да го подкупим)

 

Държа да спомена, че за играта има и много добре направено приложение за телефони и таблети. То може да ви засича време за инспекцията, да слушате от него тематична музика и провиквания от пазара, на края да ви сметне точките и епично да покаже победителя!

Заключение

Sheriff of Nottingham е перфектната игра за това, което има в нея – пазарлък, блъфиране и корупция! Лека, бърза и невероятно забавна, тази игра е подходяща както за играчи-ветерани, така и за нови хора, дори за въвеждане в хобито. Дори да нямате железни нерви и лице за покер, можете да печелите с честност и достатъчно големи подкупи. Ако ви харесва идеята да водите преговори и да давате подкупи, за да мине стоката, пробвайте се и вие да бъдете Шерифът!

Бел. ред.
Пак съм аз – мисля, че има един недостатък – всичко зависи от хората, с които играете. Опитайте да играете с някой, който не желае да се пазари по никакъв повод и играта рязко загубва чара си. Същото важи и за играта с 3-ма играча – някак е… недостатъчна. Става. Иначе споделям, че това е най-добрата или една от топ игрите за 4-5 човека, излизали напоследък и няма изгледи нещо да я бутне от трона.

Споделете:
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.