The Game

Топ настолните игри на 2015 за Коледни подаръци

Празниците са след буквално дни и въпросите тип „каква настолна игра да взема за подарък“ валят, затова решихме да пуснем препоръки за най-подходящите за подарък бордови игри, с които просто не може да сбъркате. Колебаехме се дали да ги разделим на категории, но най-често питането е свързано с това колко е напреднал в света на настолните игри получателя на подаръка… накрая просто решихме да споделим топ предложенията без определен ред – това със сигурност са или най-често подаряваните игри (някои са не за първи път на пазара и вече си имат фенове), или такива, които препоръчваме от сърце, просто, защото са много добри. Към всяка от игрите добавяме и ценови ориентир, брой играчи и възраст, за която ги препоръчваме.

boardgames-bg-fb1

Small World и Small World: Underground (80 лева, 2-5 играча, 12+ години)

SMALL-WORLD-TOP-NASTOLNI-IGRI SMALL-WORLD-UNDERGROUND-TOP-NASTOLNI-IGRIИ двете са „основни“ игри и са на еднаква цена, така че, с която и да започнете, няма да сбъркате. Почти няма хора, които да не се навият да направят една игра на Small World, могат да се комбинират, има куп разширения, шарени са, игрите не стават еднообразни (или лесно се разнообразяват), въобще – почти няма причина да не се спрете на тях, освен, ако получателят вече ги има. Най-общо казано – това са игри, в които ще завладявате територии и ще получавате за тях точки за победа, но не си представяйте битки като във военна игра. Малкия свят е обитаван от феички, джуджета, малки заоблени хора, тритони, духове, магьосници и въобще от дребен народец, лаком за място върху картата. Гледайте да играете с играчи на възраст над 12 години.

 

Ticket to Ride: Europe, Anniversary Edition или някоя карта за Ticket to Ride (55-125 лева, 2-5 играча, 9+)

NEW-YORK-1901-TOP-NASTOLNI-IGRI TICKET-TO-RIDE-TOP-ANNIVERSARY-EDITION-NASTOLNI-IGRI TICKET-TO-RIDE-TOP-NASTOLNI-IGRIАко знаете, че подарявате играта на някой, който няма Ticket to Ride – вземете му T2R: Europe. Играта може да се играе дори от деца, стига да си направите труда да им обясните добре какво могат да правят, текст има само на билетите и се изчерпва с имената на градове в Европа. Юбилейното издание на Ticket to Ride е с американската карта и просто изглежда невероятно, но е по-скъпо – приляга повече на възрастни хора, понеже ще е чиста проба разсипия да го поверите на деца.

Ако получателят вече си има Ticket to Ride, може да предложим или някоя от картите, за да я разшири (от тях най-новата е UK и Пенсилвания, най-трудно и рядко се намира Nederland), или малко подобната, но някак по-интересна New York 1901 (89 лева, 2-4 играча, 12+). Така де, там ще строите небостъргачи, а не железопътни релси, но пак ще се борите за точки. Цената е близка.

 

Dixit Odyssey (49 лева, 3-12 играча, 10+) Mysterium (80 лева, 2-7 играча, 12+)

DIXIT-ODYSSEY-TOP-NASTOLNI-IGRI MYSTERIUM-TOP-NASTOLNI-IGRIDixit вече я знаят и малките деца. Което не я прави по-малко търсена, пък и Odyssey става и за повече хора (но пък не е толкова подходяща за деца, за тях ви трябва някое от разширенията с малко по-симпатичен стил на картите – Journey, Origins, Daydreams, новата Memories :). Mysterium е ново предложение – кооперативна е, вътре има и 84 карти, които спокойно може да ползвате, за да играете Dixit, понеже са със същия леко отвеян арт стил, който не казва много, освен във въображението ви (е, не може да ги смесите с Dixit картите, но… това да е проблема). В Mysterium един от вас ще е дух и ще ползва картите, за да подсказва на другите играчи, пък те могат да ги обсъждат заедно, което е малко като Dixit… наобратно.

 

Coup (30 лева, 2-6 играча, 14+), Sheriff of Nottingham (75 лева, 3-5 играча, 14+)

COUP-TOP-NASTOLNI-IGRI SHERIFF-OF-NOTTINGHAM-TOP-NASTOLNI-IGRICoup успя да се докопа до култов статут през изминалата година и сигурно е играта, за която са чували най-много „непросветени“. След Dixit, разбира се. Не е шега, тази игра нашумя нелепо много, а всъщност е един приятен пълнеж между игрите, в който се надлъгвате. Сега има и Coup: Rebellion G54 (54 лева, 3-6 играча, 14+), която има доста по-представителен вид и е самостоятелна игра в същата вселена.

Като става въпрос за надлъгване и добавите пазарене – Sheriff of Nottingham е хит вече втора година и, ако не сте я играли, не сте я харесали. Така де, тези игри наистина зависят от компанията – например в Шерифът на Нотингам трябва да сте пазарите, ако го опитате с някой, работещ на касата в Била, сигурно няма да стане толкова интересно.

 

The Resistance, Avalon, One Night Ultimate Werewolf, One Night Revolution… и Codenames (30-40 лева, 5+ играча, 15+)

CODENAMES-TOP-NASTOLNI-IGRI RESISTANCE-AVALON-TOP-NASTOLNI-IGRI THE-RESISTANCE-TOP-NASTOLNI-IGRIНяма да ги препоръчаме за деца. Ама никога. Но пък сигурно няма студентска компания, която да не ги е опитвала, вече си имат и заклети фенове, и са лесен начин да сплотите иначе леко непозната група хора. Или да ги скарате, зависи как протече играта, но най-често ще се стигне до смях. И не, нямаме Cards Against Humanity и Exploding Kittens (засега, планираме изненада за Нова година 😉

 

 

T.I.M.E Stories и Pandemic: Legacy (80 и 145 лева, до 4 играча, 13+)

PANDEMIC-LEGACY-TOP-NASTOLNI-IGRI TIME-STORIES-TOP-NASTOLNI-IGRIТези две игри са преди всичко филмово преживяване. TIME Stories даже струва колкото четири билета за кино, а в сравнение с повечето филми днес, май предлага повече. Все още не може да кажем дали това се отнася и за новия Star Wars, но честно – в събота ще допълним и тази информация – всъщност, вижте края на статията 🙂 Недостатъкът е, че ще се изиграва и после разчитате на експанжъни, но… това не би трябвало да ви притеснява, понеже надали сте играли нещо подобно, пък и разширенията си струват, ако съдим по първото. Въобще, уникална игра, която не знаем как да препоръчаме, понеже не прилича на нищо, което сте играли, и не можем да ви пускаме никакви спойлери за съдържанието.

Pandemic: Legacy (червена и синя кутия, не се различават по нищо друго) забърква позната формула – вземате успешна игра, слагате вътре нещо, което да я кара да се развива във времето, и получавате неустоим микс за фенове. И все пак, имайте предвид, че ако не следвате плътно ръковдството, след около 15 изигравания ще си останете с игра, която почти по нищо не се различава от стандартния Pandemic, за сметка на което ще сте изживели цяло приключение. Трудно е да го обясним, затова потърсете ревюта без спойлери и се пригответе за дълги оди за това колко е велика.

 

Survive: Escape from Atlantis! (80 лева, 2-4 играча, до 6 с експанжън, 7+)

SURVIVE-ESCAPE-FROM-ATLANTIS-TOP-NASTOLNI-IGRI Survive-Dolphins-Squids-5-6-Players-OH-MY-Box-Top-442x1024Survive е някакъв неочаквано завърнал се микрохит, играта се харесва на малки и големи и е с толкова лесни правила, че може да я обясните и на прабаба си. Островът потъва, трябва да спасите вашите си хора, дори с цената на това да пращате акулите да ядат чуждите човечета и да рушите лодките им. Наскоро разширенията за играта се обединиха в едно единствено, с което добавяте и гигантски калмари, делфини и, най-важното – пети и шести играч.

 

 

 

Timeline и Cardline (30-на лева, 2-8 играча, възрастта варира според играта)

CARDLINE-TOP-NASTOLNI-IGRI TIMELINE-TOP-NASTOLNI-IGRIПоредиците Timeline и Cardline си приличат, но същевременно са доста различни – в Timeline ще познавате кога се е случило нещо, в Cardline – информация за „нещото“. Образователни са, но някои от тях (например Music & Cinema) не са съвсем подходящи за по-малки деца, понеже просто няма откъде да знаят някои от въпросите. От друга страна – именно в това е чарът им, научавате кога са се случили разни неща, а в Cardline – разни интересни факти я за животни, я за държави, или дори динозаври. Всички идват в приятни метални кутии и са страхотен подарък.

 

 

Ankh-Morpork: A Discworld Boardgame (90 лева, 2-4 играча, за фенове на Пратчет)

DISCWORLD-ANKH-MORPORK-TOP-NASTOLNI-IGRI pic2475036Discworld си остава най-добрата от игрите по Пратчет (е, все пак не сме опитали новата Clacks: A Discworld Boardgame, може пък да ни изпреварите) и със сигурност би била хубава игра и без всичките референции към творчеството на един от най-великите автори от съвремието ни. Не стига, че рисунките са прекрасни, но и е тематична, и през цялото време ще се прецаквате, докато сочите нещо по картите. Просто не вярваме, че има фен на Пратчет, който да има сърце да я прескочи.

 

 

Seasons и The World of Smog: On Her Majesty’s Service (съответно 80 и 105 лева, 2-4 играча, 13+)

SEASONS-TOP-NASTOLNI-IGRI THE-WORLD-OF-SMOG-IN-HER-MAJESTY-SERVICE-TOP-NASTOLNI-IGRIТези две игри нямат нищо общо, но ги предлагаме на всички, които искат изключително красива игра с изключително уникална механика. Seasons е култова в толкова отношения, че вероятно ще си вземете и Lord of Xidit само от фенство към нея, а SMOG е първата стиймпънк игра, в която няма нищо стиймпънк, но изглежда така, както трябва да изглеждат всички стиймпънк игри. Да разказваме за какво става въпрос и в двете – няма смисъл, общо взето ще се борите за себе си, понеже са всичко друго, но не и кооперативни. SMOG сякаш има шансове да се играе и от хора, които не са играли почти нищо, освен Катан, докато Seasons иска малко английски и известен опит с настолните игри. Забравете да я обясните на родителите си.

 

Cyclades (105 лева, 2-5 играча (6 с експанжън), 13+)

CYCLADES-TOP-NASTOLNI-IGRI pic1958896_mdCyclades е уникална, понеже успява да съчетае сериозна стратегия с лесни правила. Това по принцип се случва само в някои от по-готините версии на Risk (като 2210 или Godstorm), но те са си Риск и в тях не става въпрос за древногръцки митологични същества, владеене на острови и приятно количество интеракция между играчите под формата на наддаване, надцакване и борба за победа с всички средства. Играта има две разширения, едното добавя 6-ти играч, а другото – Хадес, така че разнообразие няма да ви липсва. А, да – и наистина става и за двама, което не може да се каже за много от големите игри.

 

 

Blood Rage, Game of Thrones, Risk: Game of Thrones, Kemet (цени и брой играчи в описанието, 15+)

A-GAME-OF-THRONES-TOP-NASTOLNI-IGRI RISK-GAME-OF-THRONES-TOP-NASTOLNI-IGRIАко си търсите игра, в която да се „къцате“, – което представлява уверена игра срещу всички други, гарнирана с известно количество политика между играчите, това са трите игри, които търсите. Ние не сме фенове на първата, но франчайза я направи една от най-известните, затова намира място и в препоръките – A Game of Thrones The Board Game (99 лева за английското издание, 3-6 играча) се играе дълго, не е точно балансирана и е донякъде базирана на старата игра Дипломация, но си има фенове и не може да отречем, че е успешна игра, която вероятно ще се хареса на който я подарявате. Или пък поне ще му е за урок с тежките игри.

Risk: Game of Thrones (135 лева, 2-7 играча) взема всичко най-добро от Risk и го праща в света на Game of Thrones, изглежда феноменално и със сигурност шансът получателят да я има е почти нулев, понеже е толкова нова, че ще си опарите пръстите. Нещо повече – играта включва игрово поле за 2 играча и такова за 3 до 7.

BLOOD-RAGE-TOP-NASTOLNI-IGRI KEMET-TOP-NASTOLNI-IGRIBlood Rage (160 лева, 2-4 играча, до 5 с разширение) според нас е играта на годината, но без разширението е само за 4-ма. Иначе е ултимативната игра, в която да прецакате опонентите си, стратегиите варират от печелене на всички до губене на повечето битки, и е играта с най-добри миниатюри, която ще намерите на рафтовете с популярни игри. Kemet (105 лева, 2-5 играча) е нещо като сестра на Cyclades, но действието се развива в Египет, предполага доста повече агресия между играчите и по съвпадение е от малкото, които могат да конкурират игрите в тази група.

 

 

Mission: Red Planet и Steampunk Rally (95 лева, 2-6 и 2-8 играча, 12+)

MISSION-RED-PLANET-TOP-NASTOLNI-IGRI STEAMPUNK-RALLY-TOP-NASTOLNI-IGRIСпоменаваме ги заедно заради леко носталгичния вид, но по-важното е, че и двете са повече забавни, отколкото съревнователни. Mission: Red Planet се обяснява много лесно и има изчистен и приятен геймплей, който ще допадне на почти всеки (пък и в кутията има ужасно много мънички астронавтчета), а Steampunk Rally е първата игра, която ще ви позволи да строите странни изобретения и да се състезавате по пистата с останалите играчи, докато мятате зарчета (пред себе си) и разни неприятни изненади (по опонентите си). Втората е от същите издатели, които направиха и култовата Super Motherload – и тя лесно би попаднала между препоръките ни.

 

 

Fury of Dracula (129 лева, 2-5 играча, 14+)

FURY-OF-DRACULA-TOP-NASTOLNI-IGRI gw09_board_diagramНастолните игри със скрито движение по картата като старата Scotland Yard, популярната Letters from Whitechapel и модерната Specter Ops вече имат култов статут, но нито една не може да се дореди до пиадестала на Fury of Dracula, понеже тази е тематична, красива и може да ви потопи много сериозно в легендата за трансилванския вампир. Един от вас ще играе Дракула, а останалите – ловците по петите му, като „по петите“ често е доста буквално, за разлика от други подобни игри (е, без Specter Ops, там винаги всички са по петите на агента). Всяко изиграване създава някаква история, но да ви предупредим – Дракула не обича България, понеже всички тук са яли шкембе чорба и таратор с много чесън 🙂

 

 

Dead of Winter: A Crossroads Game (105 лева, 3-5 играча (на теория 2-5, но не се лъжете), 14+)

DEAD-OF-WINTER-TOP-NASTOLNI-IGRI DeadWinterINСигурно има и по-нашумели игри с предатели, но тази е просто толкова по-добра от повечето игри в някои отношения, че винаги ще я поставяме на първо място. Развива се през зимата, зомби апокалипсиса е фонова тема, която не дразни, и компонентите са невероятни. Всеки има собствена цел, така че няма начин да ви командва алфа играчът на групата, и може не само да прецакате останалите, ако сте предател, но и да спечелите само вие, ако не сте. И точно сега я има налична, което напоследък не се случва често. Между другото – не е за двама, каквото и да пише на кутията.

 

 

Ashes: Rise of The Phoenixborn (115 лева, 2 или 2-4 играча, 12+)

ASHES-RISE-OF-THE-PHOENIXBORN-TOP-NASTOLNI-IGRI id=391592Няма да ви препоръчаме с ръка на сърцето нито една от другите картови игри – нито Magic, нито Netrunner, нито Game of Thrones, дори Warhammer: 40K Conquest, понеже или са за цял живот, или станаха скъпи, или пак трябва да си купувате по няколко сета.

Ashes е красива – и не толкова откъм арт, колкото откъм стил, в кутията има ВСИЧКО, което ви трябва и ще ви трябва, и обединява някои от най-добрите механики, срещани в картовите игри. И също е ново предложение и още па́ри, така че надали онзи, на когото ще я подарявате, я има. Не се притеснявайте, няма да има разширения всеки месец, но играта ще бъде допълвана редовно.

 

Lords of Waterdeep и Above and Below (съответно 85 и 99 лева, 2-5(6) и 2-4 играча, 13+)

LORDS-OF-WATERDEEP-TOP-NASTOLNI-IGRI pic2398773Lords of Waterdeep е една от най-елегантните игри с поставяне на работници, с много ясни и изчистени правила, които се побират на страница от ръководството в основния си вид. Ако искате да я направите по-комплексна и дори да добавите 6-ти човек, просто вземете двойния експанжън Scoundrels of Skullport, който добавя нова механика и нов играч. Ако някога се чудите за първа игра в света на worker placement игрите – тази е много подходяща, пък и не особено скъпа.

Above and Below напомня по доста неща Caverna (която при сегашната си цена поне вече си струва), но, за разлика от нея, е красива и силно тематична – и много нова, така че шансът да я подаритe на някой, който я има, е нищожен. Всяко излизане на контролираните от вас жители на малкото ви селище е съпътствано с приключение, което може да изчетете от книжката с правила (и да, иска се доста английски език). От своя страна приключението пък води до интересни избори. Играта е едновременно сладка и сериозна, и представя доста модернизиран геймплей с работници.

 

Можем да допълваме този списък безкрайно, но вече дадохме предложения за почти всеки тип игра и трябва да сложим точка. В магазина ни за настолни игри подбираме внимателно какво държим налично (и щом пише, че е налично, може да го намерите веднага при нас), и в каталога ни изключително рядко се промъкват игри, които не си струва да притежавате, така че разгледайте и ще откриете още много игри, които си струват. Или пък ни питайте.

 

19.12.2015: Хубаво, де, новият епизод на Star Wars – The Force Awakens се оказа по-добра инвестиция от T.I.M.E Stories, ако опреде то избор между двете, но да се има предвид, че ние сме фенове на Междузвездни войни. От друга страна ни напомниха, че сме пропуснали един от важните жанрове – кооперативните игри (макар че споменахме Pandemic: Legacy, TIME Stories и Mysterium, които изчерпват „масовите“ кооперативни заглавия. Онова, което наистина сме пропуснали, са приключенските игри, независимо кооперативни или „полу-кооперативни“, Star Wars игрите (а вселената изисква последното точно в този момент).

 

Star Wars: Imperial Assault (160 лева, 2 или 2-5 играча, 11+), Star Wars: Armada (170 лева, 2+ играча, 14+)

pic2355171 pic2247647Imperial Assault е базирана върху добре познатата основа на Descent, но оправя всички проблеми на популярната фентъзи игра. В Imperial Assault ще намерите не една, а две игри – приключенската, в която ще се изправите заедно срещу друг играч, който води имперските сили, и skirmish игра, в която двама играчи поемат силите на Империята и Бунтовниците. Играта не разочарова в никакво отношение, напротив, успява да създаде усещане за епичност, без да сте в ролята на някой от основните герои от сагата (но ще ги срещате в играта ;).

Star Wars Armada успява да вземе най-доброто от X-Wing и да ви пренесе в света на огромните междузвездни кораби от Star Wars. Играта е за двама, но, ако играчите контролират различни кораби, може да играят и повече хора. Не се подлъгвайте – Armada не е X-Wing и не може да замести боевете между малките ескадрили на Империята и Бунтовниците в популярната игра с миниатюри Star Wars X-Wing.

 

D&D Adventure System игрите – Castle Ravenloft, Wrath of Ashardalon, Legend of Drizzt, Temple of Elemental Evil (100-130 лева, 2-5 играча, 9+)

pic968280 pic660244 01_carousel_ElementalEvilBoardGame_backgroundТази поредица игри е базирана на Dungeons & Dragons, но премахва изискването за човек, който само да води играта (т. нар. Dungeon Master). Изцяло кооперативни приключения в типичен фентъзи свят, в които ще обикаляте из подземия, ще биете лошите и ще трупате опит. Игрите са доста динамични и достатъчно разнообразни, за да не омръзват след две изигравания, освен това са с невероятни компоненти.

Няма определен ред, в който да ги играете – Ravenloft е първата и сигурно е добро начало, Drizzt и Elemental Evil са последните и правилата ще да са поизпипани във времето. При всички положения – няма да сбъркате с която и да е от тях. Ако после решите да скочите на истинско D&D, ще имате и добра основа от терени и фигурки!

 

Понеже сме сигурни, че много от вас имат различни препоръки – споделете своите предпочитания от игрите в сайта ни в групата ни във Facebook!

 

 

Споделете:
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.