The Game

TOP10 – най-търсените настолни игри Q1 2015

top-10-boardgames-bg

В магазина доста често ни питат кои са най-търсените и продавани игри, но според мен подобна информация понякога може да бъде подвеждаща, и затова избягвах публикуването на нещо по-подробно. Например често се случва така, че дадена игра набира моментна популярност и малко след това спира да бъде сред търсените заглавия, но въпреки това чисто количествено наистина се озовава сред популярните игри за някакъв период. Подобна игра очевидно си има фенове, но това не я прави подходяща за всяка колекция и това, че спира да се играе, означава, че все нещо в нея не е… точно както трябва. Същевременно – няма по-обективен критерий от играчите, пък ние виждаме какво играят и купуват, и именно затова такива класации имат място и при нас. Е, voilà!

За да избегнем налагането на някакви тенденции, решихме периодично да публикуваме информация за най-интересните заглавия в BoardGames.BG на база както продажби, така и интерес към тях в клуба, като постепенно ще я допълним и с най-добрите игри по категории – така, както ги виждаме ние от другата страна на щанда.

Онова, което ще отсъства в тази информация, ще бъде подреждането по продажби – на всички ни е ясно, че Dixit, Catan, Carcassonne, 7 Wonders и подобните винаги ще заемат топ местата във всяка подобна класация, ако я базираме на количества, но това не прави нито една от тях непременно добра игра. По-важният довод да ги държим като обща група игри за начинаещи по-скоро е това, че всъщност те изобщо не са интересни за геймърите – така де, не е нечувано някой да поиграе някоя от тях с приятели, просто не са заглавия, които обичайните заподозрени предпочитат.

От другата страна пък стоят игри като Game of Thrones, която държи константни продажби благодарение на интереса към сериала (и, надявам се – книгите, но май това е по-скоро рядкост), и която – напук на сложността си, служи като първа игра за доста хора – за съжаление е отблъснала доста от тях, но и това има добра страна, понеже откриват, че има по-достъпни откъм правила игри…

…като например парти игри – като The Resistance, Avalon, One Night Ultimate Werewolf, Mascarade и супер популярни филъри като Coup, Love Letter, Lost Legacy, Skull и т.н. Всички тези са сред най-купуваните и това няма да се промени, понеже са достъпни, купуват се от по-големи компании или (в случая с филърите) – за да запълнят дупката между по-сериозни игри, и като цяло винаги ще присъстват в забележка под или над линия в подобни класации.

Първата ни публикация обхваща първите месеци от 2015, вижте и какво вълнуваше запалените играчи през периода – подреждането е на случаен принцип:

 

pic2074737_mdSheriff of Nottingham – абсолютно безспорно това е най-интересната и търсена игра за сезона – до степен дори да организираме турнир! Дали благодарение на предхождащия пускането на играта на пазара хайп или просто, защото „Шерифа“ е от игрите, които може да обясните за няколко минути и да играете с хора, които никога не биха играли нещо сложно, играта се наложи като супер хит. Е, има и недостатъци, например онзи ваш приятел, който обича само да мрънка и никога не се пазари. За съжаление в магазините играта се изчерпва по-бързо, отколкото Arcane Wonders я печатат, за радост – вероятно все някой от приятелите ви я има, ако ли не – може да я играете в клуба, или пък поне да прочетете подробно ревю на Sheriff of Nottingham тук и да почакате следващия ресток след около месец.

 

 

 

619MM0B9YNL._SY300_Ticket to Ride: Europe – в интерес на истината тази игра също попада към групата игри за начинаещи (т.нар. gateway игри), но е сред любимите игри и на „закоравели“ играчи. Предпочитанията определено клонят към версията с европейската карта, може би, защото не всички у нас са наясно с картата на САЩ. Учудващо, но и култовото юбилейно 10th Anniversary Edition издание си намира сериозно място на пазара, въпреки високата си цена и американската карта (е, все пак включва и експанжън, освен всички глезотии). T2R е жива класика, която е подходяща за всякакви играчи, за всякаква възраст (е, над 9-10), без никакви езикови бариери, понеже единствения текст е този в имената на градовете.

 

 

 

240707Small World – Малкия свят е една от най-предпочитаните за подарък игри не само през последното тримесечие. Лесна за обясняване на нови играчи, пъстра и трудно омръзваща (всъщност преиграваемостта с различните раси от разширенията е огромна – благодарение на множеството случайни комбинации), Small World малко по малко се изкачи до хитов статус, за което роля играят не малкото количество експанжъни и простичкият факт, че играта е като никоя друга, освен по-мрачния си вариант – Small World Underground, която е другата „основна игра“. Така даже може да избирате по вид.

 

 

 

ah_prod_houseonthehill_pic1_enBetrayal at House on the Hill – учудващо, но това е една от игрите, които продължават да се търсят много дори след като пазарът изглежда пренаситен и при положение, че поне 1-2 от 10 човека не мислят, че си струва. А реално погледнато – наистина си струва – играта съчетава хумор, кооперативен геймплей, почти неизчерпаемо количество сценарии и типично за комедийните филми на ужасите приключение в изоставена къща, но най-доброто идва накрая (така де, във втората фаза на игра), когато един от играчите става лошия. 50 сценария позволяват да я играете доста пъти, преди да ви омръзне (което е малко вероятно), а оцветени фигурки няма да намерите в много игри. Betrayal-а няма много алтернативи (Room 25, но… не е точно същото), което също играе роля.

 

 

 

3d-box-right-cr-dowDead of Winter: A Crossroads Game – ха! Така, така, играта, която не стана игра на годината само, защото Splendor е наполовина по-евтина и съответно поне два пъти по-купувана, но и у нас Dead of Winter си стана абсолютен хит. Онези, които не я харесват, вероятно не са от хората, които играят игри с предатели, иначе супер компонентите, почти гениалният и неомръзващ геймплей правят играта must have за всеки, който държи на геймър-рейтинга си. Ако случайно някак сте изпуснали да я забележите – тук е момента да изчетете ревюто и да се включите в списъка с чакащи да я получим отново на склад. С риск да сте го чували от мен – не обичам игри със зомбита, но Dead of Winter е сред любимите ми игри и я препоръчвам с ръка на сърцето!

 

 

 

supermotherloadSuper Motherload – към края на периода се промъкна и уж никому неизвестната Super Motherload, която май няма други недостатъци освен това, че трябва да кажете на приятелите си как се играе. Играта е правена по компютърна игра, което не е нещо нечувано, но със сигурност не знаехме друга настолна игра, която да е по-добра от оригинала. Идеята е, че копаете ресурси на Марс, купувате с тях пилоти, които влизат в дека ви, и ги ползвате да копаете още ресурси, борейки се за точки. Естествено, има ачийвмънти (постижения де, постижения), декбилдинг частта е интересна, понеже и четирите тестета са различни, а всички важни неща се намират на задната страна на ръководството. Играта се обяснява за минути, но ще трябва да поиграете, за да хванете някои тънкости. Ревю на Super Motherload има в блога ни.

 

 

 

box-XCOM-rightXCOM: The Board Game – играта предизвика противоречиви мнения още при показването си (самият аз бях силно скептичен), но се оказа по-доброто заглавие спрямо пусната паралелно с нея The Witcher. Геймплеят е кооперативен – трябва заедно да биете играта, но включването на задължително смарт устройство в него е направо гениално и е спестило купища тестета с карти. Единствен сериозен недостатък – всичко се прави за време (не е съвсем задължително), което е проблем за онези, които искат винаги да обмислят добре ходовете си. Темата е хваната съвсем успешно и, напук на очакванията, тактическите битки на отряда войници съвсем не липсва по време на игра. Най-добре вижте ревюто на настолната игра XCOM.

 

 

 

71Ukoa8OXWL._SL1280_Настолните игри Castle Ravenloft, Legend of Drizzt и Wrath of Ashardalon продължават да се търсят доста – от една страна, понеже са базирани на D&D и са подходящи за хора, които не биха се наели с ролеви версии, от друга – след появата на 5-тото издание на D&D и невероятния ренесанс на pen&paper забавленията, до който доведе то, явно се върнаха на мода и заради фигурките, които може да ползвате в RPG сесиите си. Е, по-ниската цена също помага. Включвам поредицата накуп, понеже не мога да вкарам някакво задължително разделение между тях – едни от най-добрите кооперативни приключения са, имат чудесни компоненти и сравнително изчистени правила.

 

 

 

alchemistsAlchemists – това можеше и да е една от игрите, които рязко стават известни и после всички ги забравят, ако не беше толкова достъпна в ценово отношение. Надали има друга игра с толкова добре направени компоненти на подобна цена, същевременно предлагаща интересен геймплей, и паралелно с това – това е първата игра, в окято всички са имали усещането, че са на изпит – не за друго, а защото трябва да внимават с куп мини игри, включени в нея. За да не го повтарям – прочетете ревюто на Alchemists в блога ни.

 

 

 

52715_1Realm of Wonder – видяхме играта за пръв път на изложението в Есен и успяхме да я покажем на доста хора по време на The Con, но първите бройки за продажба се появиха чак в началото на февруари. Подобно на Small World, Realm of Wonder е пъстра и с лесни правила, което привлича играчи от всякакъв тип. По-евтина е от Small World, но определено отстъпва в доста отношения – стига да не отчитаме факта, че е различен тип игра. И за нея имаме ревю.

 

 

 

Всъщност доста се колебаех дали да включа Star Wars Imperial Assault на мястото на Realm of Wonder, но имам неразбираемо влечение към Star Wars неща и не съм сигурен дали би било обективно. Съвсем леко извън класацията остават явно неомръзващата Battlestar Galactica, супер кооп-а Eldritch Horror, тематичната Pay Dirt, наскоро появилата се отново Biblios, красивата Abyss… всички те също са горещи заглавия, просто… не най-горещите в момента.

 

Споделете:
 •  
 •  
 •  
 •  

3 comments for “TOP10 – най-търсените настолни игри Q1 2015

 1. Евгени
  22.08.2015 at 12:04

  Ще пускате ли пак подобна статистика (за 3,4,6 месеца) в бъдеще?

 2. Николай Цеков
  28.08.2015 at 14:48

  Ще пускаме, но искаме да хванем и юли-август, понеже и без това бяха слаби откъм нови игри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.