The Game

TOP3 горещи заглавия за юли-август?

Издателите не спират да ни заливат с нови заглавия на почти ежедневен принцип, Kickstarter кампании на игри, които със сигурност искате в колекцията си, има почти всеки месец, но в крайна сметка – някои игри просто не минават оттам, а измежду множеството винаги има по няколко, които са толкова отявлено по-вълнуващи, че неимоверно хващат вниманието на най-запалените фенове на настолните игри. Ще се опитаме да представяме по няколко такива игри в началото на всеки месец – когато вече имаме представа колко се търсят и може да ги намерите и при нас.

july-top-3

Юли го отбелязваме с няколко големи релийза:

forbiddenstars1. Безспорно първо място в списъка заслужава Warhammer 40,000: Forbidden Stars – предвид колко голямо заглавие в арсенала на Fantasy Flight Games е тази игра, появата и на пазара сякаш мина почти тихомълком, но в никакъв случай незабелязано. Играта е базирана на механиките, използвани в малко печално известната Starcraft The Board Game, която преди години напълно се изпари от сайта на FFG, като на теория са поправени основните недостатъци и, естествено, има разни нововъведения. Според нас най-големият недостатък на играта се е запазил – ако просто не познавате играта колкото опонентите си, вероятно ще я загубите. От друга страна това е всичко, от което може да се оплачем, Forbidden Stars е епична и моментално се превърна в едно от класическите FFG заглавия, които с ръка на сърцето може да препоръчаме на всеки фен на стратегическите игри.

 

specterops2. Specter Ops е ново заглавие на Plaid Hat Games, които са известни с добре изпипаните си (и не много на брой) игри. Особено известни станаха с Dead of Winter – играта на 2014 според Dice Tower Reviews (и не само), в която лекарството Zomoxtrin на Raxxon Pharmaceuticals причинява зомби апокалипсис. В Specter Ops действието се развива в антиутопично сайбър бъдеще, където агент се опитва да открадне нещо именно за Raxxon Pharmaceuticals, докато го преследват корпоративни ловци! И да, да, чували сме нещо подобно в Resident Evil, само че не бяхме чували за толкова добра настолна игра, в която агентът се движи тайно по картата. Нещо повече – играта предлага доста различно усещане според броя играчи – с двама и трима разчитате на малък брой умения на агента (тези на ловците са фиксирани за всеки от тях), с четирима агентът просто получава значително повече възможности, но с пет играча вече играете нещо коренно различно, понеже агентите са двама – един, който търсите по картата, и един предател сред ловците (който агентът избира). Specter Ops се отличава от Letters from Whitechapel и Scotland Yard по почти константната параноя и нонстоп екшън, и – според нас, няма никакви недостатъци, които да си струва да коментираме.

 

darkmoon3. Третото заглавие още пари и даже го няма навсякъде по магазините из Европа – Dark Moon е римейк на принт-енд-плей играта Battlestar Galactica Express, като този път идеята е, че сте екипаж на миньорска станция на корпорацията Noguchi Misaki на спътника на Юпитер – Титан, в която се случва неизбежното за онези, които си търсят белята из космоса – намират я под формата на инфекция, заради която част от екипажа почва да саботира станцията. И тази игра се застъпва Dead of Winter – най-вече заради механиката с предатели, позната и от The Resistance, Battlestar Galactica, Shadows of Camelot и т.н. Огромен плюс за Dark Moon е, че инфектираните (може да са повече от един при сесия с 5+ играча) могат да играят наистина агресивно и буквално да обърнат играта за ход, макар че все пак е добра идея да разчитат на тънка игра по нервите на отбора, в който никой не знае кой е предател и кой – не.

 

Споделете:
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.